Dlaczego warto wybrać deskę drewnianą do kuchni

Deska do krojenia to nieodłączny element każdej kuchni, zarówno domowej, jak i znajdującej się w restauracji lub innej firmie. Nie można się więc dziwić, że istnieje wiele rodzajów desek, wykonanych z różnych materiałów i odznaczający się różnymi cechami. Jedną z najlepszych wciąż pozostaje tradycyjna deska z drewna. Sprawdź, dlaczego warto wybrać właśnie ją.

Drewno – naturalne i ekologiczne

Pierwszą i jedną z najważniejszych cech drewna jest jego naturalne pochodzenie. To po prostu kawałek drzewa, odpowiednio przycięty, wygładzony i zakonserwowany. Dzięki temu jest to w pełni ekologiczny dodatek do kuchni, który nawet po całkowitym zużyciu nie będzie powodował zanieczyszczenia środowiska. Drewno jest w 100% biodegradowalne, co jest jego ogromną zaletą.

Co więcej, obróbka drewna w celu uzyskania desek jest prosta i nie powoduje powstawania zbyt wielu zanieczyszczeń środowiska, co może być dodatkową zaletą takiego przedmiotu. W przeciwieństwie do produkcji desek z plastiku wszelkie odpady powstające w czasie przygotowywania desek drewnianych także będą ekologiczne.

Odpowiednia twardość i odporność

Nie ukrywajmy, że kupując deskę do krojenia, każdy z nas pragnie uzyskać przedmiot, który będzie towarzyszył mu w kuchni przez wiele kolejnych lat. Na dodatek będzie on poddawany wymagającej eksploatacji w postaci przesuwających się po nim ostrzy, a także leżących tam potraw, z których może spłynąć woda, sok czy tłuszcz.

W związku z tym deska do krojenia powinna być odporna na wszelkie czynniki szkodliwe, do których możemy zaliczyć zarówno uszkodzenia mechaniczne, jak i natury chemicznej. Drewno jest w tym przypadku jednym z najlepszych wyborów, ponieważ po dobrej impregnacji jest bardzo trwałe i nie ulega uszkodzeniu pod wpływem czynników chemicznych. Jest odporne na wodę, tłuszcz czy soki, łatwe do umycia, a do tego wystarczająco twarde, by spokojnie wytrzymało wielokrotne przesuwanie się po nim ostrza noża.

A jeśli pojawi się już jakaś rysa na drewnianej desce, z łatwością będzie można ją usunąć. Drewno dobrze chłonie olej, który ma w jego przypadku właściwości konserwujące i chroniące przed pęknięciami. Co więcej, pozwala na zatuszowanie małych zarysowań, więc wystarczy od czasu do czasu olejować powierzchnię drewna, aby wróciła do pierwotnego blasku, bez wyraźnych i licznych rys.

Zdrowsze niż plastikowe odpowiedniki

Wiele rodzajów drewna ma właściwości antyseptyczne. Deski są przy tym łatwe do czyszczenia, a ich gładka powierzchnia, na której po odpowiednim olejowaniu nie pozostają rysy, nie sprzyja rozrastaniu się kolonii bakterii, czego nie można byłoby powiedzieć o plastikowych alternatywach. Dlatego też naturalne deski do krojenia są jednym z najlepszych wyborów w domach i zakładach gastronomicznych, w których wysoki poziom higieny i zdrowia jest priorytetem.

A na koniec nie ukrywajmy: drewniane deski po prostu wyglądają ładniej od innych alternatyw. Dlatego staną się ozdobą każdego miejsca i będzie można wykorzystać je nie tylko do krojenia, ale też serwowania posiłków.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here