W dzisiejszych czasach na popularności zyskuje kuchnia wegańska i kuchnia wegetariańska. W związku z tym coraz bardziej widoczne stają się dania pozbawione składników odzwierzęcych, zwykle takie, które nie posiadają w swoich składzie ani krzty mięsa, jajek, jogurtu czy mleka. Jedną z takich potraw, które dziś są bardzo popularne i są podawane w naprawdę wielu wersjach smakowych, jest hummus. Danie to można dziś kupić praktycznie wszędzie. Jego dostępność sięga od małych sklepików osiedlowych do wielkich supermarketów, jak również możemy go spotkać (i zjeść) w większości restauracji. Serwowany w sklepach i restauracjach hummus ma bardzo ciekawe smaki, dodatki oraz konsystencję, w zależności od wyobraźni producenta lub kucharza. Sam hummus i jego wykonanie jest bardzo proste i z powodzeniem możemy sami przygotować to danie w naszych domach. Podstawą do stworzenia hummusu jest ugotowana ciecierzyca, pasta sezamowa (inaczej pasta tahini), sok z cytryny, kilka ząbków czosnku oraz pieprz i sól. Te wszystkie składniki są bazą do stworzenia klasycznej wersji hummusu. Wszystkie te składniki należy ze sobą połączyć za pomocą miksera lub blendera tak, aby uzyskać konsystencję pasty. O ile większość składników mamy dostępnych od ręki, bez konieczności ich obróbki termicznej, o tyle jeden ze składników, bez których hummus się nie obejdzie, a mianowicie ciecierzyca – wymaga specjalnego przygotowania. W Internecie będącym skarbnicą przepisów na hummus możemy spotkać również sposób na to, jak ugotować ciecierzycę. Jak się okazuje, przepisów tych jest naprawdę sporo. Warto wiec wybrać taki, dzięki któremu nasz hummus będzie bardzo smaczny. Jak ugotować ciecierzycę, by uzyskać jak najlepszą wersję tego ugotowanego warzywa? Odpowiedź znajdziesz w niniejszym artykule.

Zanim przejdziemy do odpowiedzi na pytanie, jak ugotować ciecierzycę, wyjaśnimy na początku pewną bardzo istotną kwestię, od której zależy cały proces przygotowywania domowego hummusu. Ciecierzyca jest warzywem, które potrzebuje sporo czasu, aby być należycie przygotowanym. Nie przygotujemy dobrej ciecierzycy, gdy jej nie namoczymy, a potem nie ugotujemy. Ciecierzycę moczymy najlepiej przez całą noc w większym naczyniu w proporcji 3 szklanki wody na 1 szklankę suchej ciecierzycy. Do wody najlepiej jest dodać 1 łyżkę sody oczyszczonej, która przyspieszy cały proces moczenia ciecierzycy. Czy jest możliwe ugotowanie suchej ciecierzycy? Oczywiście, że tak, ale to nie będzie to samo. Taka ciecierzyca nie nadaje się bowiem do hummusu – będzie zbyt twarda i będzie gotować się w nieskończoność. Stracimy nasz cenny czas, a taka nienamoczona ciecierzyca będzie po prostu do wyrzucenia.

Po namoczeniu ciecierzycy i odczekaniu określonego czasu możemy zabrać się za gotowanie ciecierzycy. Jak ugotować ciecierzycę, by uzyskać jak najlepszy efekt? Gotowanie ciecierzycy rozpoczynamy od przygotowania garnka, w którym będziemy ją gotować. Wylewamy wodę z naczynia, w którym moczyła się ciecierzyca i przesypujemy ją do przygotowanego przez nas wcześniej garnka. Zalewamy ciecierzycę wodą – proporcja wynosi 2 razy więcej wody niż ciecierzycy. Do wody z ciecierzycą warto ponownie dodać sodę oczyszczoną, by ciecierzyca mogła szybciej się ugotować. Na ugotowanie ciecierzycy do miękkości potrzebujemy około 1,5 godziny. Gotujemy ją na średnim ogniu pod przykryciem. Zatem, jak widać to, jak ugotować ciecierzycę nie jest wcale takie trudne. Wystarczy tylko trochę cierpliwości i zastosowanie się do naszej propozycji gotowania ciecierzycy.

Pamiętajmy, że hummus nie lubi za bardzo gorącej ciecierzycy. Dlatego przed przygotowaniem domowego hummusu należy ciecierzycę ostudzić. Warto również dodać, że ugotowana ciecierzyca nie może być zbyt twarda i zbyt miękka. Najlepsza ciecierzyca to taka, która ma nieco maślaną konsystencję i da się łatwo rozgnieść widelcem.

Oczywiście wiemy, że sam proces moczenia i sposób na to, jak ugotować ciecierzycę może niejednych zniechęcić, zatem proponujemy niecierpliwym zakup ciecierzycy w puszkach, która równie dobrze sprawdzi się w ramach jednego z głównych składników domowego hummusu. Dzięki takiemu rozwiązaniu będziemy mogli się cieszyć smakiem domowego hummusu w ekspresowym tempie.

Podsumowując, nasz sposób na to, jak ugotować ciecierzycę może przydać się również do przygotowania dań innych niż hummus. Polecamy użyć ugotowaną ciecierzycę do sporządzenia różnych, smakowych past do kanapek czy jako zamiennik gotowanych ziemniaków. Taka ciecierzyca równie dobrze smakuje z duszonymi pomidorami i bazylią.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here