Lutefisk i bacalhau – potrawy wigilijne z całej Europy

Przygotowując się do świąt Bożego Narodzenia, większość z nas skupia się na przestrzeganiu własnych tradycji. Na choince wieszamy bombki i kolorowe łańcuchy, pod obrusem kładziemy sianko, a na wigilijnej wieczerzy zajadamy się barszczem z uszkami i smażonym karpiem. A czy zastanawiałeś się kiedyś, jak to się robi za granicą? Co pojawia się na świątecznym stole w Skandynawii albo jakie potrawy wigilijne serwowane są zwykle w portugalskich domach? Przekonaj się już teraz – oto najciekawsze wigilijne dania z całego kontynentu!

  1. Jul! Wigilia po norwesku

Bliskość morza jest dla norweskiej tożsamości narodowej niezwykle ważna. Nic więc dziwnego, że na norweskim stole wigilijnym niezwykle ważne miejsce zajmują ryby w różnych postaciach. Najbardziej popularną wigilijną potrawą w królestwie fiordów jest bez wątpienia lutefisk: to suszona ryba, najpierw zmiękczona, a później gotowana lub grillowana i podawana z bekonem, ziemniakami, puree z groszku oraz z musztardą. Brzmi całkiem smacznie, prawda? Tego samego nie można raczej powiedzieć o specyficznej zupie, od której w Norwegii zwykle rozpoczyna się wigilijną kolację. Rommergrot to słodka, gęsta mleczna zupa z cynamonem, którą podaje się z… suszoną wędliną.

  1. Ziemassvētkus! Wigilia na Łotwie

Choć na mapie jest nam do Łotwy stosunkowo niedaleko, w rzeczywistości dla większości z nas jest ona krajem zupełnie egzotycznym – poza jego stolicą i flagą niewiele o nim wiemy. Wydaje się zresztą, że wiele nas różni: tradycyjne łotewskie potrawy wigilijne w niczym nie przypominają tych polskich. Łotysze w wigilijny wieczór nie stronią bowiem od mięsa i wędlin. Na niemal każdym łotewskim stole pojawia się kukis – głowa prosięcia gotowana w jęczmieniu – a także danie o dźwięcznie brzmiącej nazwie lielie pelekie zirni. To podawany wraz z boczkiem, jęczmieniem i cebulką szary groch. Co ciekawe, dziś tę odmianę grochu (w rzeczywistości nie szarą, a brązową) uprawia się wyłącznie na Łotwie.

  1. Natal! Portugalskie świętowanie

Nasza wigilia koncentruje się głównie wokół karpia, zaś w Portugalii w centrum uwagi jest inna, niezwykle ceniona tam ryba, a mianowicie – dorsz. Najważniejszym daniem, bez którego trudno sobie wyobrazić świąteczną kolację, jest dorsz wigilijny, czyli bacalhau de consoada, podawany z ziemniakami, rzepą, brokułami, marchwią i gotowaną kapustą. Jeśli chodzi o inne potrawy wigilijne, Portugalczycy zdecydowanie preferują desery, takie jak rabanadas, czyli chrupiące grzanki z cukrem i z cynamonem czy filhoses – pomarańczowe pączki. Prawdziwym hitem jest jednak bolo rei – drożdżowy wieniec pełen orzechów i kandyzowanych owoców, w którym ukrywa się ziarno bobu. Kto je znajdzie, ten może się ponoć szykować na dużo szczęścia w nowym roku.

  1. it-Tajjeb! Maltańska wigilia

Malta to prawdziwy tygiel różnych kultur i tradycji – nic więc dziwnego, że wiele ze swoich świątecznych zwyczajów i potraw zapożyczyła od innych. Maltańska wigilia, która skupia się głównie na słodyczach, nie może się na przykład obejść bez bożonarodzeniowego polana, czyli Buche de Noel, które przywędrowało na wyspę z Francji, czy bez słodkich, bakaliowych ciasteczek w stylu mince pie, będących spadkiem po ponad 150 latach brytyjskich rządów. Obok nich serwowany jest pikantny świąteczny napój z kasztanów, kakao, skórki z cytryny i goździków – imbuljuta tal-qastan. W pierwszy dzień świąt na Malcie podaje się natomiast pieczonego indyka, a także timpanę, tradycyjną maltańską zapiekankę z makaronu penne, mielonego mięsa i gotowanych na twardo jajek.

[Głosów:2    Średnia:3/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here