zdrowe posiłki

Dla zachowania dobrego zdrowia i samopoczucia niezwykle ważne jest to, co spożywamy – dobrze zbilansowane, dietetyczne posiłki powinny dostarczać organizmowi wszystkich niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania składników odżywczych. Podpowiadamy, na jakie substancje zwrócić szczególną uwagę.

Białko

Białko jest jednym z najistotniejszych elementów budulcowych organizmu – stanowi ono około 20% masy ciała. Białko znacząco wpływa między innymi na przemianę materii oraz prawidłowe funkcjonowanie i regenerację mięśni, dlatego ważne jest, aby dostarczać je do organizmu w odpowiedniej ilości. Zapotrzebowanie na ten składnik zależne jest od kilku czynników, w tym wieku, płci, ogólnego stanu zdrowia i poziomu aktywności fizycznej. Ponadto, białko sprzyja gubieniu zbędnych kilogramów – posiłki dietetyczne bogate w ten składnik zapewniają dłużej uczucie sytości. Komponując jadłospis warto więc wziąć pod uwagę produkty, które są dobrymi źródłami białka, takie jak chude mięso, ryby, nasiona roślin strączkowych lub nabiał.

Węglowodany

Węglowodany są podstawowym źródłem energii dla organizmu – przyjmuje się, że ich 1 gram dostarcza około 4 kcal. W dietetycznych posiłkach warto postawić na produkty takie jak m.in. pełnoziarniste i razowe pieczywo, makarony, ryż dziki lub brązowy oraz kasze i rośliny strączkowe. Dostarczają one węglowodanów złożonych, dzięki czemu energia uwalniana jest stopniowo, przez co może być w pełni wykorzystana. Dla zachowania zdrowia bardzo ważna jest odpowiednia ilość przyjmowanych węglowodanów. Ich niedobór może być przyczyną ogólnego osłabienia, złego samopoczucia, drażliwości i bólów głowy, natomiast nadmiar (szczególnie cukrów prostych) może prowadzić do nadwagi i otyłości.

Tłuszcze

W dobrze zbilansowanej diecie, oprócz białka i węglowodanów, powinny znaleźć się również tłuszcze. Najkorzystniejszy wpływ na zdrowie mają nienasycone kwasy tłuszczowe. Aby dostarczyć je do organizmu, w przygotowaniu posiłków dietetycznych warto uwzględnić produkty takie jak: oliwa z oliwek, oleje roślinne, orzechy, nasiona, pestki.

Witaminy

Do prawidłowego funkcjonowania organizmu niezbędne są również witaminy. W posiłkach dostarczane są przede wszystkim z warzyw i owoców, a także mięsa, zbóż i nabiału. Ze względu na wpływ poszczególnych rodzajów witamin na organizm, niezwykle ważna jest urozmaicona dieta, która zaspokoi zapotrzebowanie na niezbędne substancje. Jednym z rozwiązań zapewniających dobrze zbilansowane posiłki jest catering dietetyczny – Warszawa jest jednym z miast, gdzie oferta jest wyjątkowo szeroka.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here