Choć biała herbata zdobywa popularność, to jeszcze mało osób ją docenia. Ma bardzo dużo właściwości, które poprawią nie tylko nasze samopoczucie, ale i stan zdrowia. Dlaczego warto sięgnąć po białą herbatę?
Pochodzenie białej herbaty
Biała herbata oryginalnie pochodzi z Chin – królestwa herbat. Najlepsze pochodzą z prowincji Fujian, a produkowane są w największej ilości w Fuding i Zhenghe. Produkacja białej herbaty odbywa się też w prowincjach Guangxi, Hunan oraz Yunnan. Obecnie, możemy też spotkać białe herbaty produkowane w Indiach, Kenii, Nepalu czy na Sri Lance. O wiele rzadziej spotyka się te powstałe w Japonii lub na Tajwanie. Są też one droższe.
Produkcja białej herbaty
Wczesną wiosną zbiera się pąki liściowe i młode liście krzewu herbacianego odmiany herbaty chińskiej. Listki te pokryte są bladymi włoskami, od czego wzięła się nazwa tej herbaty. Następnie są one suszone na słońcu, dzięki temu naturalnemu sposobowi podlega ona jedynie minimalnie procesowi fermentacji. Sprzyja to także zachowaniu jej wszystkich wartości.
Smak i aromat białej herbaty
Biała herbata charakteryzuje się delikatnym smakiem, pozbawionym goryczy. Także jej aromat jest bardzo delikatny. Po zaparzeniu, ma ona blady, blado-słomkowy kolor.
Wspaniałe właściwości białej herbaty
Właściwości białej herbaty są cenione od tysięcy lat. Jest to jeden z najzdrowszych trunków świata. Do jej najważniejszych właściwości możemy zaliczyć:
- działanie pobudzające – napar z białej herbaty zawiera czterokrotnie większą ilość kofeiny niż herbata czarna, co sprawia, że jest to bardzo orzeźwiający napój;
- dużą zawartość przeciwutleniaczy – wpływa na to bogaty skład flawonoidów. Dzięki temu biała herbata zapobiega nowotworom, chroni przed chorobami układu krążenia, łagodzi reakcje alergiczne i hamuje procesy starzenia;
- dużą zawartość polifenoli – chronią one przed aktywnością wolnych rodników, które są jedną z przyczyn rozwoju nowotworów, zaćmy, astmy, łuszczycy i innych poważnych chorób;
- zmniejszanie poziomu szkodliwego cholesterolu;
- wzmacnianie kości – to także zasługa dużej ilości polifenoli, przy regularnym spożywaniu białą herbata wzmacnia kości, pomaga przy osteoporozie i zapaleniach stawów;
- działanie antybakteryjne – pomaga poradzić sobie organizmowi z infekcjami;
- dostarczanie witaminy C – napar bogaty jest w witaminę C, która wspomaga odporność, wspomaga koncentrację, a także łagodzi stres i napięcie;
- działanie antywirusowe – chroni nas przed rozwojem wirusów w organizmie;
- regenerację komórek skóry – biała herbata przyczynia się do posiadania zdrowej, odżywionej skóry, działa też ochronnie na skórę przed promieniem UV i uszkodzeniami tym spowodowanymi, poprawia także wygląd skóry.
Parzenie białej herbaty
Susz białej herbaty powinno zalewać się gorącą wodą – idealna temperatura jej parzenia wynosi od 70oC do 90oC (optymalnie około 85oC). Następnie, napar powinien parzyć się około 4 minut. Jeżeli będzie trwać to więcej niż 5 minut, biała herbata może nabrać gorzkiego posmaku oraz utracić swoją delikatność. Najlepiej będzie smakować, gdy będzie przygotowana w żeliwnym dzbanku, który pozwoli jej zachować wszystkie swoje walory.
Przeciwwskazania
Wiele się dyskutuje o tym, kiedy nie powinno się pić białej herbaty. Ma ona tyle właściwości, że specjaliści skłaniają się ku temu, aby pić jej jak najwięcej. Nie powinno się jednak przekraczać dziennej normy, wynoszącej 5 filiżanek, ponieważ może dojść do negatywnego oddziaływania lub uszkodzeń błony śluzowej przewodu pokarmowego. Kobiety ciężarne powinny skonsultować spożywanie tego naparu indywidualnie z lekarzem. Wiąże się to z występowaniem sporem ilości kofeiny, jednak specjaliści najczęściej polecają umiarkowane spożywanie tej herbaty.
Źródło: http://ormed.pl