Mleko to produkt, który bardzo często spożywamy w różnej postaci. Jako dorośli szukamy również alternatywy dla mleka krowiego, bardzo często spożywając mleko pochodzenia roślinnego. Czy kiedykolwiek mieliście jednak okazję spróbować mleka koziego? Sprawdź, dlaczego warto je pić!
Zobacz też: https://www.uroda.info.pl/wszystko-o-mleku-kozim-wartosci-odzywcze/
Kozie mleko
Ta odmiana mleka towarzyszy ludziom już o 10 tysięcy lat! Jest bardzo popularna na Środkowym Wschodzie, na którym udamawia się wszystkie kozy. W Polsce nadal jest to bardzo mało popularna forma mleka, lecz nie da się ukryć, że coraz więcej osób zaczyna się nią interesować.
Mleko kozie ma podobną wartość energetyczną jak mleko krowie, a nawet bardzo podobny skład chemiczny. Jednakże stanowi zdrowszą alternatywę dla mleka krowiego. Dlaczego?
Właściwości mleka koziego
W mleku kozim występują praktycznie te same składniki mineralne, co w mleku krowim, jednakże zawartość popiołu w nim jest znacznie wyższa. To dlatego, że kozy spożywają większą ilość zróżnicowanych gatunków roślin, niż krowy.
Do tego w mleku kozim znajdziesz więcej miedzi, żelaza, cynku i manganu niż w mleku krowim. Dodatkowo znajduje się w nim więcej witaminy D, C, B1, B2, A oraz niacyny i kwasu pantotenowego.
Kozie mleko zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory oraz chorobę wieńcową. Zawiera znacznie więcej selenu oraz peroksydazy glutationowej, który stanowi enzym antyoksydacyjny. Poza tum spożywanie mleka koziego powoduje również zwiększenie objętości granulocytów we krwi, a także pozwala na lepsze przyswajanie miedzi i żelaza.
Mleko kozie jest wskazane w diecie dla alergików oraz rekonwalescentów i dla dzieci. Jednakże należy pamiętać, aby sprawdzać dokładnie pochodzenie mleka koziego oraz procesy technologiczne, którym zostało poddane ono i produkty, które z niego pochodzą. Właściwości zdrowotne mleka koziego zależą od wielu czynników, które są ze sobą powiązane, zwłaszcza od roku, diety, kondycji zwierząt.
Przeczytaj też: http://www.paralotna.pl/torbiele-na-jajnikach/